De beste quotes; gevoelens zijn normaal, ook de minder leuke

quote normaal.jpg

Deze quote kwam ik tegen in mijn favoriete tijdschrift Flow en hij daagde me uit. Hoe vaker ik hem las, hoe meer ik er in las. Dat zijn voor mij persoonlijk de beste quotes. De quotes die je aan het denken zetten en je vanuit meerdere invalshoeken naar de tekst laten kijken.

De eerste keer dat ik hem las, dacht ik “Fijn, de quote daagt je uit om je gevoelens toe te laten, ook al zijn ze niet altijd even leuk.” Het is normaal om bang of verdrietig te zijn, je hoeft dat niet weg te stoppen. Laat het toe, voel wat je voelt, onderzoek waar het vandaan komt, ga er doorheen, laat je troosten. We willen ons graag elke dag goed, vrolijk en gelukkig voelen. Dat is fijn, maar het is een illusie dat je dat gevoel 24 uur per dag kunt vasthouden. Dan vlak je af, beleef je het minder intens. Juist door de wisseling van onze emoties weet je dat je leeft. Door negatieve emoties weg te blijven stoppen en te negeren, worden we ziek.

Bij de tweede keer lezen, vond ik de quote ook bemoedigend, vooral als je zelf door een lastige tijd heen gaat of op facebook weer eens het ene na het andere succesverhaal ziet langskomen en jij verloren op de bank ligt. Wat jij voelt is normaal, iedereen is wel eens bang of ongelukkig. Onze samenleving lijkt te zeggen dat het altijd maar leuk moet zijn en verdriet en eenzaamheid niet bestaan. We hebben afgeleerd om verdriet en angst te tonen naar anderen. Stel je iemand de vraag: “hoe gaat het met je?” dan is de standaard reactie “goed”. Dat is heus niet altijd waar. We liegen hierover naar anderen, omdat we geen zin hebben in zielige verhalen, maar ook omdat we niet altijd eerlijk zijn naar onszelf. We vinden iemand die uitgebreid gaat beschrijven wat er allemaal mis gaat in zijn leven al gauw een zeur en willen zelf geen zeur gevonden worden. Toch is het fijn om eens te horen dat het perfecte leven van de ander, ook niet perfect is. Niet om de ander uit te lachen, maar om zelf te zien dat het gras niet altijd groener is bij de buren en tevreden te zijn met ons eigen leven.

De derde keer dat ik hem las, ging ik nadenken over wat is normaal? De quote zegt iets over wat normaal is, maar betekent dit “zoals bij de meeste mensen”, of zoals “gewoon” of “natuurlijk” is? Wordt hier bedoeld dat we dit niet moeten proberen te veranderen, dat we erin moeten berusten, dat dit altijd zo zal zijn? En in welke mate dan is dit normaal? Wanneer is “soms” die gevoelens hebben nog oké en wanneer is “soms” die gevoelens hebben te vaak? Die grens ligt voor iedereen anders. Jij voelt zelf het beste aan, wanneer je de grens nadert, mits je het durft toe te laten. Als je deze negatieve gevoelens altijd blijft wegstoppen, worden ze alleen maar groter en frequenter. Signaleer je de grens te laat, dan zak je af in depressie of burn-out.

Bij de vierde keer lezen, vond ik de quote opeens beperkend. Omdat het zegt dat succesvol zijn niet voor iedereen is weggelegd, namelijk niet voor normale mensen dus alleen voor “bijzondere” mensen? Daar wordt even een beperking voor ons neergelegd. Durf ik te beweren dat ik bijzonder ben? Heb ik zoveel zelfvertrouwen? Is succesvol zijn te moeilijk voor me? Het zou wel normaal moeten zijn om succesvol te zijn. Dat zou betekenen dat alle mensen meer bereiken dan ze nu doen en er minder armoede, oorlog en pijn zou zijn. Als we onze belemmerende overtuigingen van ons af zouden gooien en deze zouden overwinnen, gaan we allemaal beter functioneren. Het eerste deel van de quote zou ik graag veranderen, waardoor hij voor mij meer klopt: “Het is niet vanzelfsprekend om mooi en succesvol te zijn”. Het gaat niet vanzelf, je zult er moeite voor moeten doen. Er is moed, doorzettingsvermogen en hard werken voor nodig om succesvol te zijn. We moeten hiervoor met onszelf aan de slag.

De vijfde keer lezen, deed me beseffen dat de quote de waarheid spreekt als het zegt; het is niet normaal om alles onder controle te hebben. Het is schijn zekerheid, je hebt niet overal invloed op. Controle willen hebben, komt voort uit angst. We zijn bang om gek te worden, dus zoeken we houvast in controle.

De zesde keer dat ik hem las, dacht ik na over verveling. Kunnen we nog vervelen? Gewoon niets doen, voor je uitstaren, in het moment zijn? Als we het doen, is het meestal kort. Het is lastig met voortdurende afleiding om ons heen van media en telefoon. Vervelen is niet saai, maar geeft ruimte voor nieuwe ideeën en rust.

Kortom, een quote met inhoud. Nu ben ik nieuwsgierig, wat lees jij er in?

Goede voornemens en hoe je ze volhoudt

Welcome-2019.jpg

De maand januari is alweer van start gegaan. Hoe staat het met je goede voornemens voor 2019?

Wat maakt het toch zo moeilijk om die vol te houden?

Drie redenen spelen hierbij een rol:

  • Het is moeilijk en dat wil je niet en je ego al helemaal niet

  • Je denkt er te veel over na in plaats van actie te ondernemen

  • Het is niet wat je echt wil

Klinkt logisch, maar hoe kan je dat doorbreken?

Het is moeilijk en dat wil je niet
We zijn gewend aan een omgeving waar alles mogelijk is, alles leuk moet zijn en waar we dingen zo makkelijk mogelijk voor onszelf maken. Maar niet alles is makkelijk, om je doelen te bereiken moet je vaak ook moeilijke dingen doen.
Dat wil zeggen, het is jouw overtuiging dat het moeilijk is. Die overtuiging helpt je niet, maar houdt je tegen.
Belemmerende overtuigingen hebben we allemaal. Het is soms lastig die bij jezelf te zien en te onderkennen. Ze houden ons tegen en kosten heel veel energie. “Het is moeilijk, ik kan dit niet, dat verdien ik niet, dit hoort niet, het is egoïstisch” en ga zo maar door.
Deze overtuigingen hebben we meestal al heel lang, ze worden gevormd in onze vroege kindertijd. Door te beseffen dat ze je belemmeren en je hier niet bij neer te leggen, kun je vaak al een grote stap maken.
Wil je er echt van af, dan kun je met een coach gaan onderzoeken waar en wanneer ze zijn ontstaan, bijvoorbeeld via de methode Progressive Mental Alignment en ze van hun emotionele lading ontdoen.

Je denkt er teveel over na in plaats van actie te ondernemen
Wat je aandacht geeft groeit, dus hoe meer je bedenkt wat er mis kan gaan, wat voor obstakels je gaat tegenkomen, hoe meer je focus niet ligt op je uiteindelijke doel. We zijn goed in denken, beter dan in voelen. Maar hoe meer je denkt, hoe meer je jezelf laat afleiden. Gedachten zijn geen waarheden, maar we zijn wel in staat om onszelf ermee gek te maken. Voel eens wat je voelt als je het behalen van je doel voor je ziet. Wat voel je in je lijf als je naar dat mooie plaatje kijkt? Borrelt het in je buik, kriebelt het in je keel, tintelt het in je armen? Voelt het goed en fijn? Hou dat vast en onderneem actie.
Blijf niet denken tot je het perfecte plan hebt, want dat bestaat niet. Aan de slag gaan, met vallen en opstaan. Doorzetten in plaats van doordenken.

Het is niet wat je echt wil
Als je iets echt graag wilt, heb je er alles voor over en wijkt alles voor dit doel. Het beantwoordt aan je diepste verlangen, wat jou diep van binnen drijft. Weet jij wat dit is?
We laten ons vaak leiden door onze omgeving, de mensen om ons heen, de media. We willen wat een ander heeft en worden geprogrammeerd om hetzelfde te doen en te willen als anderen. Door reclames die je ziet, artikelen die je leest, hoe leraren en bazen met je omgaan, de mening van mensen die dichtbij ons staan, maar ook door onbewuste codes die we van huis uit hebben meegekregen. Je moet slank willen zijn, je moet een gezin willen stichten, je moet een goede baan willen hebben, je moet willen studeren, je moet een huis willen kopen, je moet op vakantie willen gaan, je moet sparen, je moet de nieuwste telefoon hebben, je moet de nieuwste mode volgen, etc.

Wat wil je echt? 
Daar kom je achter als je op zoek gaat in jezelf en je niet laat belemmeren door je overtuigingen, gedachten of omgeving. Dat kun je zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag.