De beste quotes; gevoelens zijn normaal, ook de minder leuke

De beste quotes; gevoelens zijn normaal, ook de minder leuke

quote normaal.jpg

Deze quote kwam ik tegen in mijn favoriete tijdschrift Flow en hij daagde me uit. Hoe vaker ik hem las, hoe meer ik er in las. Dat zijn voor mij persoonlijk de beste quotes. De quotes die je aan het denken zetten en je vanuit meerdere invalshoeken naar de tekst laten kijken.

De eerste keer dat ik hem las, dacht ik “Fijn, de quote daagt je uit om je gevoelens toe te laten, ook al zijn ze niet altijd even leuk.” Het is normaal om bang of verdrietig te zijn, je hoeft dat niet weg te stoppen. Laat het toe, voel wat je voelt, onderzoek waar het vandaan komt, ga er doorheen, laat je troosten. We willen ons graag elke dag goed, vrolijk en gelukkig voelen. Dat is fijn, maar het is een illusie dat je dat gevoel 24 uur per dag kunt vasthouden. Dan vlak je af, beleef je het minder intens. Juist door de wisseling van onze emoties weet je dat je leeft. Door negatieve emoties weg te blijven stoppen en te negeren, worden we ziek.

Bij de tweede keer lezen, vond ik de quote ook bemoedigend, vooral als je zelf door een lastige tijd heen gaat of op facebook weer eens het ene na het andere succesverhaal ziet langskomen en jij verloren op de bank ligt. Wat jij voelt is normaal, iedereen is wel eens bang of ongelukkig. Onze samenleving lijkt te zeggen dat het altijd maar leuk moet zijn en verdriet en eenzaamheid niet bestaan. We hebben afgeleerd om verdriet en angst te tonen naar anderen. Stel je iemand de vraag: “hoe gaat het met je?” dan is de standaard reactie “goed”. Dat is heus niet altijd waar. We liegen hierover naar anderen, omdat we geen zin hebben in zielige verhalen, maar ook omdat we niet altijd eerlijk zijn naar onszelf. We vinden iemand die uitgebreid gaat beschrijven wat er allemaal mis gaat in zijn leven al gauw een zeur en willen zelf geen zeur gevonden worden. Toch is het fijn om eens te horen dat het perfecte leven van de ander, ook niet perfect is. Niet om de ander uit te lachen, maar om zelf te zien dat het gras niet altijd groener is bij de buren en tevreden te zijn met ons eigen leven.

De derde keer dat ik hem las, ging ik nadenken over wat is normaal? De quote zegt iets over wat normaal is, maar betekent dit “zoals bij de meeste mensen”, of zoals “gewoon” of “natuurlijk” is? Wordt hier bedoeld dat we dit niet moeten proberen te veranderen, dat we erin moeten berusten, dat dit altijd zo zal zijn? En in welke mate dan is dit normaal? Wanneer is “soms” die gevoelens hebben nog oké en wanneer is “soms” die gevoelens hebben te vaak? Die grens ligt voor iedereen anders. Jij voelt zelf het beste aan, wanneer je de grens nadert, mits je het durft toe te laten. Als je deze negatieve gevoelens altijd blijft wegstoppen, worden ze alleen maar groter en frequenter. Signaleer je de grens te laat, dan zak je af in depressie of burn-out.

Bij de vierde keer lezen, vond ik de quote opeens beperkend. Omdat het zegt dat succesvol zijn niet voor iedereen is weggelegd, namelijk niet voor normale mensen dus alleen voor “bijzondere” mensen? Daar wordt even een beperking voor ons neergelegd. Durf ik te beweren dat ik bijzonder ben? Heb ik zoveel zelfvertrouwen? Is succesvol zijn te moeilijk voor me? Het zou wel normaal moeten zijn om succesvol te zijn. Dat zou betekenen dat alle mensen meer bereiken dan ze nu doen en er minder armoede, oorlog en pijn zou zijn. Als we onze belemmerende overtuigingen van ons af zouden gooien en deze zouden overwinnen, gaan we allemaal beter functioneren. Het eerste deel van de quote zou ik graag veranderen, waardoor hij voor mij meer klopt: “Het is niet vanzelfsprekend om mooi en succesvol te zijn”. Het gaat niet vanzelf, je zult er moeite voor moeten doen. Er is moed, doorzettingsvermogen en hard werken voor nodig om succesvol te zijn. We moeten hiervoor met onszelf aan de slag.

De vijfde keer lezen, deed me beseffen dat de quote de waarheid spreekt als het zegt; het is niet normaal om alles onder controle te hebben. Het is schijn zekerheid, je hebt niet overal invloed op. Controle willen hebben, komt voort uit angst. We zijn bang om gek te worden, dus zoeken we houvast in controle.

De zesde keer dat ik hem las, dacht ik na over verveling. Kunnen we nog vervelen? Gewoon niets doen, voor je uitstaren, in het moment zijn? Als we het doen, is het meestal kort. Het is lastig met voortdurende afleiding om ons heen van media en telefoon. Vervelen is niet saai, maar geeft ruimte voor nieuwe ideeën en rust.

Kortom, een quote met inhoud. Nu ben ik nieuwsgierig, wat lees jij er in?

Werkdruk verminderen; meebeslissen over het werkverdelingsplan

Werkdruk verminderen; meebeslissen over het werkverdelingsplan

Goede voornemens en hoe je ze volhoudt

Goede voornemens en hoe je ze volhoudt