De beste quotes; Liefde is...

De beste quotes; Liefde is...

Iemand beminnen betekent simpelweg erkennen dat zij of hij evenzeer bestaat als jij
— Simone Weil
quote liefde.jpg

Afgelopen week was onze trouwdag, 15 jaar getrouwd en 25 jaar samen. Een bijzondere mijlpaal, die aangeeft dat ik al langer samen met iemand ben dan alleen. Zoals elke relatie zijn er ups en downs, maar we hebben het heel fijn samen.

Deze quote kwam ik dan ook niet zomaar toevallig tegen. Hij liet me nadenken hoe het komt dat wij nog steeds samen zijn en zoveel anderen om ons heen niet. Komt dat doordat we elkaar zijn blijven beminnen, dat we onszelf en elkaar ook als losse personen zien? Of heeft het meer met ons karakter te maken, dat we trouw, behoudend en graag samen zijn?

Het zijn meerdere dingen, maar als ik uit ga van de quote zou ik het omschrijven als elkaar beminnen door onszelf te zijn en elkaar te respecteren daarin. We kennen elkaars eigenaardigheden, sterktes en zwakke plekken, we zijn mens. We proberen elkaar niet te veranderen, maar sturen elkaar wel bij. We blijven elkaar zien, onszelf ontwikkelen en praten met elkaar.

Met een jong gezin is dat niet altijd makkelijk, ook wij hebben die tijd gehad waarin alles draait om het verzorgen van kinderen. Je eigen tijd verdwijnt, je bent moe, druk op het werk en druk thuis; je probeert alle ballen in de lucht te houden en ook nog een beetje leuk voor elkaar te zijn. Een onmogelijke opgave…
Volhouden, doorzetten en keuzes maken, is alles wat je kunt doen. Het is een lastige fase, maar ook mooi om je gezin te zien groeien.

Het helpt daarin uiteraard wel als je samen op een lijn zit en ook veel overeenkomsten hebt in wat je belangrijk vindt. Dat je rekening met elkaar kunt houden, zodat wat je individueel wilt passend is in het gezin. Dat gaat niet altijd goed, de balans slaat wel eens door naar een kant. Als je daar dan samen over in gesprek gaat en bereid bent aanpassingen te doen, kun je voorkomen dat het structureel wordt.

Uit de quote spreekt gelijkheid zonder dat het gelijk is; beminnen is erkennen dat beide partners los van elkaar bestaan en mogen zijn. Ieder zijn of haar eigen rol, ieder mens uniek.

En daar geloof ik in. Wij dragen allemaal onze eigen bagage met ons mee, bij niemand hetzelfde, soms hebben we daar last van, soms niet. Soms botst dat met de ander, soms matcht dat perfect. En als het dan eens botst, bedenk dan dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gevoel van de ander. Je kunt dat gevoel erkennen, maar de ander kan er alleen zelf mee aan de slag. De ander bestaat evenzeer als jij, ieder zijn eigen verantwoordelijkheid.

Wil je aan de slag met wat jou uniek maakt, maar je soms in de weg kan zitten?
Dan ben je van harte welkom een afspraak te maken.

De beste quotes; verder gaan

De beste quotes; verder gaan