Blog 72 Werkgeluk zoekt werk

“Wil je een workshop geven over werkgeluk aan werkzoekenden?”, word mij gevraagd door stichting Het is Netwerken. “Ehhhh, Ja?, Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik dat wel kan.”
En wat een leuke ochtend was het! In de bibliotheek in Haarlem, gaf ik voor 45+ werkzoekenden een creatieve workshop over werkgeluk. Ik vertel je er graag meer over, om jou ook te inspireren stil te staan bij werkgeluk. Of je nu al een baan hebt, of niet.

De Workshop Werkgeluk zoekt werk

Juist als je nu geen baan hebt, kun je stilstaan bij wat werkgeluk voor jou betekent en hoe je dit terug wilt zien in je nieuwe baan. Vaak weet je precies wat je niet meer wil, maar wat wil je wel. En door daarbij groots te dromen en echt te denken aan jouw ideale baan, krijg je goed helder welke richting je op wil.

Bij de start van de workshop raak ik al in gesprek met een deelnemer. Ze zegt: “Ik heb nog zo’n vijf jaar van mijn werkend leven voor me. Hoe mooi zou het zijn als ik dan eindelijk echt ga doen wat ik leuk vind? Maar wat is dat?” Een prachtig uitgangspunt om deze workshop in te gaan.

Ik neem de deelnemers mee in de wondere wereld van werkgeluk aan de hand van diverse onderzoeken die daarover zijn gedaan. Steeds maak ik de vertaling naar hun huidige situatie van werkzoekende. Ze komen er achter dat het juist nu heel waardevol is hier mee bezig te zijn.

Het geeft inzicht, ze gaan anders kijken naar hun situatie en worden zich bewust wat voor hen belangrijk is. Op alle niveaus is het belangrijk om dit goed te weten. Of het nu gaat om je ideale omgeving, je ideale werkzaamheden, je ideale organisatie of je kwaliteiten die je wilt gaan benutten.
Het is mijn overtuiging dat het visualiseren van je droombaan je kansen op het vinden van deze baan, of een baan die hierbij in de buurt komt, vergroot.

Tijdens de workshop gaan de deelnemers stap voor stap hun droombaan in kaart brengen. Aan de hand van een klavertje vier gaan ze visualiseren met woorden en beelden hoe hun droombaan er uit ziet. Ik heb allerlei materiaal meegenomen; plaatjes, stickers, quotes, tekeningen, stiften, pennen, enz. Ieder mag het invullen op de manier die bij hem of haar past.  

De deelnemers maakten met woorden of plaatjes hun eigen klavertje vier van werkgeluk:

·       Een blad vertelt in welke omgeving ze willen werken;

·       Een blad vertelt wat voor taken ze in hun nieuwe baan willen doen;

·       Een blad vertelt wat voor kwaliteiten en vaardigheden ze willen laten zien in hun nieuwe baan;

·       Een blad maakt het beeld van hun droombaan compleet, met bijvoorbeeld voorwaarden waar die baan aan moet voldoen, beelden die het oproept, of dingen die ze willen leren in hun baan.

Het is heerlijk om te zien hoe de deelnemers op gaan in hun opdracht. Ze schrijven, ze tekenen, ze knippen, ze plakken, ze worden creatief en ze ontspannen. Er wordt gewerkt in stilte, iedereen is geconcentreerd bezig. Het is toch heerlijk om weer eens te kleuren, te tekenen en je creativiteit de vrije loop te laten?

Aan het eind van de workshop bekijken ze elkaars resultaat en worden geïnspireerd door de creativiteit, de verschillende manier van werken van de deelnemers en doen ze nog andere ideeën op voor zichzelf. Gelamineerd en wel gaan de klavertjes mee naar huis, om thuis op de koelkast te kunnen hangen. Zo richten ze zich op wat ze echt willen en kunnen ze hun droombaan blijvend visualiseren. In wat voor werk ze ook terecht gaan komen, ze realiseren zich dat hun werkgeluk daarin centraal mag staan.
En als je dan nog diezelfde middag een foto krijgt van zo’n koelkastdeur, dan is je workshop toch geslaagd? Daar word ik erg werkgelukkig van!

Nu ben ik benieuwd, hoe sta jij stil bij jouw werkgeluk? Als je dit met me deelt onder mijn post of blog, dan stuur ik jou mijn Werkgeluk Checklist.