Blog 74 Zeven adviezen om te stralen van werkgeluk

“Waar ben je allemaal mee bezig?”, vraagt een collega aan me. “Ik zie je stralen”. Ze heeft een aantal posts van mij voorbij zien komen en is enthousiast. “Nou, alleen maar met leuke dingen”, zeg ik. Sinds ik heb besloten dat ik naast individuele coaching ook aan de slag ga voor meer werkgeluk met organisaties en teams, komen er mooie dingen op mijn pad:

  • Het werkgelukmenu krijgt volgend schooljaar een vervolg op De Vijfsprong in Vijfhuizen;

  • Trainingsbureau RoomToGrow heeft mij gevraagd Werkgeluk trainingen te gaan geven;

  • Zorgorganisatie Kennemerhart, waar ik als coach voor werk, heeft de samenwerking verlengd en mij gevraagd voor een tweede teamtraject gericht op werkgeluk.

Waarom ik dit allemaal aan je vertel?

Allereerst om je te laten weten waar ik mee bezig ben. En als tweede om te delen dat steeds meer mensen aan de slag willen met werkgeluk. Maar vooral omdat ik er zoveel van leer en jou wil laten zien dat er mooie dingen gebeuren als je jouw hart gaat volgen en gaat doen wat je leuk vindt.

Daarom in dit blog zeven adviezen die ik kreeg door mijn ervaringen en mijn coaches, die jou ook behulpzaam kunnen zijn om te gaan stralen van werkgeluk.  

7 adviezen om te stralen van werkgeluk

1.       Gun jezelf de ondersteuning die je nodig hebt
Werkgeluk is bereikbaar voor ons allemaal, maar je zult dan de juiste keuzes voor jezelf moeten maken. Goed voor jezelf zorgen, zodat jij goed voor anderen kunt zorgen. Hiervoor mag jij jezelf de ondersteuning geven die jij nodig hebt. Ondersteuning kan zijn een coach, maar ook hulp in de huishouding, een oppas, een personal trainer of tijd voor jezelf. En ook als je niet perse ondersteuning nodig hebt, mag je jezelf ondersteuning gunnen. Gewoon, omdat jij dat waard bent.

2.       Je hoeft het niet alleen te doen, maar je moet het wel zelf doen
Alles zelf doen en zo de controle houden, is een manier van werken en leven die vermoeiend is. Hulp vragen is niet slap, maar juist moedig en dapper. Je hoeft het niet alleen te doen. Mensen zijn sociale wezens en willen je graag helpen. Besef wel dat die ander niet al jouw problemen gaat oplossen, terwijl jij toekijkt. Wat voor hulp je ook vraagt, uiteindelijk moet je wel zelf in actie komen en de gegeven adviezen ook gaan toepassen.

3.       Ga af op je eerste gevoel, dat klopt
Lang nadenken over dingen of piekeren voordat je keuzes maakt, maakt keuzes maken ingewikkeld. Ga af op je eerste ingeving, je eerste gevoel en ga daarop af. Is het Nee, zeg nee. Is het Ja, zeg ja. Je kunt er van uitgaan dat deze keuze het dichts bij jezelf is en bij wat je echt wil.

4.       Stop met zeggen “Ik doe maar wat” en verander het in “ik doe tenminste iets”.
Complimenten in ontvangst nemen, is nog niet zo makkelijk. Hoe vaak zeg jij dankjewel in plaats van je te verontschuldigen en “ik doe maar wat” te roepen? Dit is een mooi moment om je daar bewust van te worden en er mee te stoppen. Je bent vast beter in wat je doet dan je denkt.

5.       Je doet het al
Ben jij je bewust van hoe goed je al bezig bent? Als het antwoord nee is, sta dan nu stil bij alles wat al wel goed gaat. Besef; je doet het al! Denk niet alleen in verbeteren, opschalen of uitbreiden. Meer is niet altijd beter. Focus op alles wat je al doet en realiseer je dat er veel dingen zijn waar in al bekwaam bent, maar je het gewoonweg niet weet.

6.       Zeg geen “sorry” als je moet huilen, maar voel je emoties
Ik denk dat 8 van de 10 mensen die ik coach dit doen als ze moeten huilen en het is niet nodig. Je hoeft je nooit te schamen voor de emoties die je voelt. Emoties willen gevoeld worden, dus het toelaten van je tranen is een heel goed idee.

7.       Kijk toch eens wat het universum allemaal jouw kant op stuurt!
Als het bij jou ook gaat stromen en je kunt gaan doen wat je echt wil, geniet daar dan van en ontvang het met open armen en dankbaarheid. Dan straal jij ook van werkgeluk!

Deze zeven adviezen wil ik jou graag meegeven in de zoektocht naar meer werkgeluk. Ik hoop dat ze je op weg helpen, zoals ze dat voor mij gedaan hebben.

Wil jij een gratis coachsessie winnen?

Je hebt nu mijn 74e blog gelezen en dat betekent dat de mijlpaal van 75 blogs er aan komt. Dankbaar voor iedereen die ze leest, wil ik mijn 75e blog graag tot jou richten met een onderwerp waar jij meer over zou willen lezen.

Mijn vraag aan jou is dan ook: Waar zou jij een blog van mij over willen lezen? Waar loop jij nu tegenaan en wil je mijn inzichten over weten?

Als jouw onderwerp het onderwerp van blog 75 wordt, verdien jij een gratis coachsessie om met dit onderwerp aan de slag te gaan! Laat het me weten door een reactie achter te laten onder dit blog of mijn blogpost op LinkedIn of Facebook.