De beste quotes; Liefde is...

Iemand beminnen betekent simpelweg erkennen dat zij of hij evenzeer bestaat als jij
— Simone Weil
quote liefde.jpg

Afgelopen week was onze trouwdag, 15 jaar getrouwd en 25 jaar samen. Een bijzondere mijlpaal, die aangeeft dat ik al langer samen met iemand ben dan alleen. Zoals elke relatie zijn er ups en downs, maar we hebben het heel fijn samen.

Deze quote kwam ik dan ook niet zomaar toevallig tegen. Hij liet me nadenken hoe het komt dat wij nog steeds samen zijn en zoveel anderen om ons heen niet. Komt dat doordat we elkaar zijn blijven beminnen, dat we onszelf en elkaar ook als losse personen zien? Of heeft het meer met ons karakter te maken, dat we trouw, behoudend en graag samen zijn?

Het zijn meerdere dingen, maar als ik uit ga van de quote zou ik het omschrijven als elkaar beminnen door onszelf te zijn en elkaar te respecteren daarin. We kennen elkaars eigenaardigheden, sterktes en zwakke plekken, we zijn mens. We proberen elkaar niet te veranderen, maar sturen elkaar wel bij. We blijven elkaar zien, onszelf ontwikkelen en praten met elkaar.

Met een jong gezin is dat niet altijd makkelijk, ook wij hebben die tijd gehad waarin alles draait om het verzorgen van kinderen. Je eigen tijd verdwijnt, je bent moe, druk op het werk en druk thuis; je probeert alle ballen in de lucht te houden en ook nog een beetje leuk voor elkaar te zijn. Een onmogelijke opgave…
Volhouden, doorzetten en keuzes maken, is alles wat je kunt doen. Het is een lastige fase, maar ook mooi om je gezin te zien groeien.

Het helpt daarin uiteraard wel als je samen op een lijn zit en ook veel overeenkomsten hebt in wat je belangrijk vindt. Dat je rekening met elkaar kunt houden, zodat wat je individueel wilt passend is in het gezin. Dat gaat niet altijd goed, de balans slaat wel eens door naar een kant. Als je daar dan samen over in gesprek gaat en bereid bent aanpassingen te doen, kun je voorkomen dat het structureel wordt.

Uit de quote spreekt gelijkheid zonder dat het gelijk is; beminnen is erkennen dat beide partners los van elkaar bestaan en mogen zijn. Ieder zijn of haar eigen rol, ieder mens uniek.

En daar geloof ik in. Wij dragen allemaal onze eigen bagage met ons mee, bij niemand hetzelfde, soms hebben we daar last van, soms niet. Soms botst dat met de ander, soms matcht dat perfect. En als het dan eens botst, bedenk dan dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gevoel van de ander. Je kunt dat gevoel erkennen, maar de ander kan er alleen zelf mee aan de slag. De ander bestaat evenzeer als jij, ieder zijn eigen verantwoordelijkheid.

Wil je aan de slag met wat jou uniek maakt, maar je soms in de weg kan zitten?
Dan ben je van harte welkom een afspraak te maken.

De beste quotes; verder gaan

Er komt een tijd waarin je moet kiezen tussen de bladzijde om slaan of het boek sluiten
— Ingrid Schabbing op pmaminded.com vertaald
quote boek

Deze quote sprak me aan vanaf het eerste moment dat ik hem las. Nog voor ik begreep wat er bedoeld werd, of voor mezelf duidelijk had wat ik er zelf uithaalde. Misschien wel omdat ik graag lees en het een mooie metafoor vind, of doordat ik er elke keer weer nieuwe invalshoeken in ontdek. De quote groeit met me mee.

Hoe heerlijk is het om volledig door een boek te worden opgenomen, helemaal in een verhaal te zitten en de buitenwereld te vergeten. Je wil niet dat het boek uit is, maar oneindig bladzijdes omslaan.
Als je in een flow zit, of het nu met werk, hobby of in een relatie is, dan mag dat wel oneindig duren. Als je gelukkig bent, lekker in je vel zit, je boven op de top staat en geniet van je leven dan blijf je daar graag bladzijdes omslaan.

Soms tref je een boek dat niet leuk is, waar je niet doorheen lijkt te komen en waar je eigenlijk niet verder in wil lezen. Wat doe je dan? Blijf je bladzijdes omslaan, of sla je het boek dicht en leg je het weg?
Als je tegenslag ervaart, negatieve gedachtes hebt, het niet fijn hebt in je werk of je relatie, dan wil je daaruit graag ontsnappen. Maar soms zit je er zo diep in, dat je bladzijde na bladzijde blijft omslaan omdat je gewoon niet anders meer kan. Hoe lang wil je blijven hangen in negatieve gedachten? Wanneer ben je klaar met slachtoffer zijn van de gebeurtenissen in je leven?

En wat is dan de juiste oplossing. Het boek dicht slaan en wegstoppen, niet meer aan denken? Of moet je jezelf door de bladzijdes heen worstelen en pas bij de laatste bladzijde het boek sluiten?
Dat ligt er maar net aan hoe je de quote leest; Is het boek sluiten dat je opgeeft of juist afsluit? Is de bladzijde omslaan dat je doorzet of juist blijft hangen?

Voor mij betekent het boek sluiten dat je nieuwe boeken kan gaan openen en iets achter je kan laten wat je niet meer nodig hebt. Daarvoor is het wel nodig dat je de gebeurtenissen in dat boek hebt durven aangaan en verwerkt hebt. Anders blijf je na het sluiten en wegstoppen van je boek er alsnog in hangen. Dan wordt het de roze olifant waar je niet aan mag denken.
Aan de slag dan maar met dat boek? Je moet er even doorheen. Met elke bladzijde die je omslaat, kom je dichter bij het volgende boek, dat mooie boek waar je blij van wordt.

Voor welke keuze ben jij klaar? Ik help je dat graag ontdekken.

De beste quotes; vrije vrije tijd

Als je te veel ‘moet’ in je vrije tijd, ben je niet meer vrij in die tijd.
— Hugo van der Poel in Flow
vrije tijd

Waar we onze tijd aan besteden, zijn keuzes die we maken. Elke dag maken we die keuze opnieuw, al voelt het vaak niet als een keuze. Je hebt een baan, dus moet je werken. Je hebt een huis, dus moet je dit onderhouden. Je hebt kinderen, dus je moet ze opvoeden. De tijd die overblijft noemen we vrije tijd. Hoe we die invullen verschilt per persoon. Ook hierin maken we keuzes die niet als keuze voelen. Je moet sporten, aan yoga doen, naar een verjaardag, uit met vrienden… Ben je dan vrij?

Hoe minder keuze je voelt, hoe minder vrij je bent.
De quote laat me hierover nadenken. Wat is vrije tijd? Tijd waarin je zelf bepaalt wat je doet en niets moet. Voor mij zit de trigger in het woord ‘moeten’. Moeten is een woord dat ik veel gebruik, daar ben ik mij steeds meer bewust van. Tegenwoordig verander ik het in een ander woord, zodra ik mezelf ‘ik moet’ hoor zeggen of denken. Niet ‘moeten’, maar ik wil, ik doe, ik ga, ik kies ervoor en ik wens. Dan voelt het al anders, meer vrij. Het laat me beseffen dat ik steeds een keuze heb.

Ik zie veel mensen die altijd wat moeten, zowel van zichzelf als opgelegd door anderen. Zij voelen daarin geen keuze, ze willen zichzelf en anderen niet teleurstellen door niet op de verjaardag te komen, niet naar de sportwedstrijd te gaan kijken of niet mee te gaan met het vriendenweekend. Ze voelen een grote sociale druk. Nee zeggen, zorgt voor nog meer stress dan de afspraak toch maar ondergaan. Hun agenda’s staan dan ook vol met afspraken zonder ruimte waarin ze ontspannen of toe komen aan eigen dingen, zoals hobby’s.

Het is goed om je bewust te worden of jij ook een van deze mensen bent en daar dan bij stil te staan. Voel je je hier goed bij, of loop je jezelf voorbij?

Psycholoog Suzie Muis schrijft: “We hebben het druk en stellen ook nog eens enorm hoge eisen aan het leven. Alles moet perfect zijn. Daardoor staan we constant onder spanning, geen wonder dat ontspannen moeilijk lukt. Ontspannen is een agendapunt geworden dat perfect moet worden afgewerkt. En juist omdat het moet, lukt het niet.”

Ik sluit me hier bij aan. En even terug naar de quote, als we moeten ontspannen, zijn we niet vrij. En weg is onze vrije tijd!

En nu dan? Als je niet weet waar te beginnen, begin klein. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, we kunnen vrije vrije tijd in onze agenda zetten. Ruimte tussen afspraken laten, elk weekend een dag leeg laten, kruizen zetten en je smartphone in die tijd wegleggen. Even genieten van niets en kijken hoe het bevalt.

Wat ga jij doen in deze vrije tijd?