Goede voornemens en hoe je ze volhoudt

Goede voornemens en hoe je ze volhoudt

Welcome-2019.jpg

De maand januari is alweer van start gegaan. Hoe staat het met je goede voornemens voor 2019?

Wat maakt het toch zo moeilijk om die vol te houden?

Drie redenen spelen hierbij een rol:

  • Het is moeilijk en dat wil je niet en je ego al helemaal niet

  • Je denkt er te veel over na in plaats van actie te ondernemen

  • Het is niet wat je echt wil

Klinkt logisch, maar hoe kan je dat doorbreken?

Het is moeilijk en dat wil je niet
We zijn gewend aan een omgeving waar alles mogelijk is, alles leuk moet zijn en waar we dingen zo makkelijk mogelijk voor onszelf maken. Maar niet alles is makkelijk, om je doelen te bereiken moet je vaak ook moeilijke dingen doen.
Dat wil zeggen, het is jouw overtuiging dat het moeilijk is. Die overtuiging helpt je niet, maar houdt je tegen.
Belemmerende overtuigingen hebben we allemaal. Het is soms lastig die bij jezelf te zien en te onderkennen. Ze houden ons tegen en kosten heel veel energie. “Het is moeilijk, ik kan dit niet, dat verdien ik niet, dit hoort niet, het is egoïstisch” en ga zo maar door.
Deze overtuigingen hebben we meestal al heel lang, ze worden gevormd in onze vroege kindertijd. Door te beseffen dat ze je belemmeren en je hier niet bij neer te leggen, kun je vaak al een grote stap maken.
Wil je er echt van af, dan kun je met een coach gaan onderzoeken waar en wanneer ze zijn ontstaan, bijvoorbeeld via de methode Progressive Mental Alignment en ze van hun emotionele lading ontdoen.

Je denkt er teveel over na in plaats van actie te ondernemen
Wat je aandacht geeft groeit, dus hoe meer je bedenkt wat er mis kan gaan, wat voor obstakels je gaat tegenkomen, hoe meer je focus niet ligt op je uiteindelijke doel. We zijn goed in denken, beter dan in voelen. Maar hoe meer je denkt, hoe meer je jezelf laat afleiden. Gedachten zijn geen waarheden, maar we zijn wel in staat om onszelf ermee gek te maken. Voel eens wat je voelt als je het behalen van je doel voor je ziet. Wat voel je in je lijf als je naar dat mooie plaatje kijkt? Borrelt het in je buik, kriebelt het in je keel, tintelt het in je armen? Voelt het goed en fijn? Hou dat vast en onderneem actie.
Blijf niet denken tot je het perfecte plan hebt, want dat bestaat niet. Aan de slag gaan, met vallen en opstaan. Doorzetten in plaats van doordenken.

Het is niet wat je echt wil
Als je iets echt graag wilt, heb je er alles voor over en wijkt alles voor dit doel. Het beantwoordt aan je diepste verlangen, wat jou diep van binnen drijft. Weet jij wat dit is?
We laten ons vaak leiden door onze omgeving, de mensen om ons heen, de media. We willen wat een ander heeft en worden geprogrammeerd om hetzelfde te doen en te willen als anderen. Door reclames die je ziet, artikelen die je leest, hoe leraren en bazen met je omgaan, de mening van mensen die dichtbij ons staan, maar ook door onbewuste codes die we van huis uit hebben meegekregen. Je moet slank willen zijn, je moet een gezin willen stichten, je moet een goede baan willen hebben, je moet willen studeren, je moet een huis willen kopen, je moet op vakantie willen gaan, je moet sparen, je moet de nieuwste telefoon hebben, je moet de nieuwste mode volgen, etc.

Wat wil je echt? 
Daar kom je achter als je op zoek gaat in jezelf en je niet laat belemmeren door je overtuigingen, gedachten of omgeving. Dat kun je zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag.

 

De beste quotes; gevoelens zijn normaal, ook de minder leuke

De beste quotes; gevoelens zijn normaal, ook de minder leuke

Werkdruk bespreekbaar maken? Uitleg over de CAO Primair Onderwijs

Werkdruk bespreekbaar maken? Uitleg over de CAO Primair Onderwijs